Slovar izrazov

PE – polietilen; najpogosteje uporabljene folije za industrijsko pakiranje so izdelane iz polietilena nizke in srednje gostote. Namenjene so za strojno in ročno pakiranje tekočih, zrnatih in prašnih snovi, kot so živila, sipki gradbeni materiali, umetna gnojila, zemlja, peleti ... Prav tako je folija namenjena posamičnemu pakiranju (npr. papirnih izdelkov). Folije, namenjene uporabi v živilski industriji, ustrezajo standardom in normativom zdravstvene neoporečnosti.

PP – polipropen. Uporabljaja se pri pakiranju različnih izdelkov, na primer kruha, testenin, revij, tekstilnih izdelkov, cvetja, higienskih izdelkov (papirnati robčki, toaletni papir, brisače …). Odlikujejo se po visoki prosojnosti, visoki mehanski trdnosti in dobrih varilnih lastnostih. So temperaturno obstojnejše in prepuščajo manj vlage kot polietilenske folije.

Laminirani PP duplex materiali
Dvoslojni poliporpilenski filmi se uporabljajo za pakiranje konditorskih izdelkov, pekarskih izdelkov, prigrizkov in čipsov, testenin.
Dvoslojni filmi v kombinaciji s LDPE se uporabljajo za pakiranje izdelkov večje teže – zamrznje izdelke, mlevske izdelke, mlečne izdelke, sladkor, med, kakav.

Laminirani triplex materiali
Troslojni materiali v kombinaciji z aluminijem se uporabljajo, kjer je pomembna
zaščita pred svetlobo in pred izgubo arome: kava, začimbe, dresingi, kozmetični
preparati, kemijski preparati.

Štirislojni materiali pa se uporabljajo pri zahtevnih izdelkih – kozmetični izdelki,
olje, dresingi.

Plastificiran celofan – je skoraj neprepusten za vlago, bakterije, olja, masti in vodo ter zaradi tega uporaben za pakiranje hrane.

CE – vsi naši stroji izpolnjujejo CE evropske standarde kakovosti.

Termoskrčljiva folija – termoskrčljive folije se odlikujejo po svoji večstranski uporabnosti v različnih vrstah industrij. Primerne so za zbirno pakiranje manjših enot (pijače v pločevinkah ali plastenkah) ali posamično pakiranje (npr. revij ali oglasnih sporočil) ter avtomatsko paletiziranje. Skrčni so definirani glede na zahteve kupca.

Blisterpak – embalaža, ki jo uporabljamo za pakiranje zdravil, in različnih potrošniških izdelkov. Spodnji del je ponavadi iz kartona ali kovinske folije, zgornji pa iz PET-a ali PVC-ja.